AIKIDO hos ARRIVA

KLIPPET fra Arrivas Interne hjemmeside:

aikido

Det er ikke altid lige nemt at være buschauffør. Derfor træner Arriva sine buschauffører i kampsport. Det lydervoldsomt, men det er det slet ikke. Aikido, som er kampsporten, buschauffører kan komme på kursus i, bygger på filosofien om fred gennem overbevisende kraft og teknik.

Aikido-undervisningen har kørt som forsøg på Arriva Ryvang. På programmet er blandt andet vejrtrækning, kropssprog, kommunikation, og hvordan manmøder en konflikt rigtigt. Og der har været positive tilbagemeldinger.

Det er et rigtig godt projekt, som virkelig giver chaufførerne meget. Det har været med til at nedsætte klager og ubehagelige hændelser for de, som har deltaget. Det er jo godt for både chauffører, passagerer og Arriva,« siger chef for Health, Safety and Environment (HSE) Dorthe Nedermark fra ArrivaDanmark.

Det udsagn kan HSE-repræsentant på Ryvang Søren Bidstrup bakke op om.

»De chauffører, der har deltaget i kurset, har virkelig fået noget ud af det. Det er naturligvis ikke en mirakelkur, men man får nogle værktøjer, så som afspændings- og vejrtrækningsøvelser, så man får ro på sig selv og kan stresse ned efter en konfliktsituation,« siger Søren Bidstrup.

På Aikido-kurser er der ikke noget med at sidde med en kop kaffe og gemme sig bag et bord og en notesblok. Her møder deltagerne op i et træningslokale og skal være klar til at afprøve konfliktforebyggelse og selvforsvar på egen krop.

Girafsprog Chaufførerne lærer, hvordan man med kropssprog og korrekt tale kan flytte fokus fra kamp til konfliktnedtrapning.

Et af de begreber, som kursusdeltagerne har stiftet bekendtskab med, er det såkaldte ’giraf-sprog’. Navnet kommer af giraffens store hjerte og af det overblik, den ser verden med.

Det er muligt at undgå mange konflikter ved at ændre på helt små ting i sit sprog. Sætningen ’du skal vise billet’ kan lyde anklagende og hård. Hvorimod sætningen ’jeg har brug for at se din billet’ ikke på samme måde intimiderer modparten.

Det kan virke underligt, at man med den rette placering eller de rette ord kan forebygge en konflikt, men det er blandt andet det, som chauffør på Ryvang Berit Larsen har taget med sig fra kursusforløbet. Aikido har givet hende mere overblik og et værktøj, som hun kan bruge i dagligdagen.

»Hvis der opstår en situation, hvor man får pulsen op, så har vi lært en teknik, hvor man trækker vejret helt ind, retter kroppen op og puster ud, så al luft forlader lungerne. Det gør man, indtil man har ro på sig selv – og det virker,« siger Berit Larsen

Aikido-kurset er frivilligt for chaufførerne at deltage i, og det burde efter Berit Larsens mening være noget, som blev tilbudt til alle chauffører. Både hun og kollegerne har taget meget med fra kurset.

Kategorier: Nyheder, nøgleord: . Permalink.

Der er lukket for kommentarer.