Mentale sundhedsproblemer er stigende blandt børn og unge. Omtrent 15% af børn og unge i Danmark har været i behandling for en psykisk lidelse inden de fylder 18 år. Selvom børnene er store, kan de have svært ved at overskue skolegang, lektier, fritidsjob og det sociale liv med andre unge, hvis de fx har angst, er depressive eller har en spiseforstyrrelse.
En nylig systematisk litteratur gennemgang tyder på, at uformel pleje (informal caregiving) for en syg eller et nærtstående familiemedlem øger risikoen for mistrivsel og stress-relaterede helbredskonsekvenser hos pårørende. Det betyder, at forældrene ofte skal støtte den unge og bl.a. gå med til behandlinger og møder med sundhedssystemet. Når de så samtidig skal passe et arbejde, vil der være risiko for, at de selv går ned med flaget, får stress, må sygemeldes eller mister deres job.
Initiativet Pårørende på job består af tre faser og har overordnet til formål at skabe viden og afprøve værktøjer til at håndtere mentale belastninger hos arbejdende forældre til børn og unge med psykiske helbredsproblemer. Projektets tre faser er integreret i en kontinuerlig videns- og erfaringsudveksling (en såkaldt Knowledge Transfer and Exchange, KTE).
Denne aktuelle Fase 2 omfatter et landsdækkende dansk registerstudie og et scoping review. Registerstudiet vil undersøge samtlige forældre og deres børn/unge med nyopstået psykisk sygdom i perioden 2000 – 2008. Studiet vil undersøge relative helbreds- og beskæftigelsesmæssige konsekvenser ved at være ‘Pårørende på job’ i en opfølgningsperiode på op til 10 år. Formålet med scoping review’et er at kortlægge videnskabelig og grå litteratur, der omhandler interventionsstudier og værktøjer til forbedring af balancen mellem arbejde og privatliv for pårørende i job, fx ved at facilitere dialog mellem arbejdsgivere og medarbejdere.
Læs mere på projektets website www.ppjob.dk