Evaluering af pilotforsøg i udsatte brancher

Fem Branchefællesskaber for Arbejdsmiljø (BFA’er) har gennemført et antal pilotforsøg med fokus på bedre arbejdsmiljø. Som evaluator havde vi fokus på at følge pilotforsøgenes indsatser, og de virkninger, der kom ud af indsatserne.

På baggrund af Seniortænketankens anbefalinger om at afprøve en forebyggende indsatser for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø har hvert af de fem BFA’er i en periode på to år haft hver 1 mill. kroner til at gennemføre pilotforsøg. Pilotforsøgene har haft fokus på fastholdelse enten af seniorer eller fastholdelse af medarbejdere generelt og fosøgene er formuleret inden for de forebyggelsemål, som er valgt inden for hver BFA.

Evalueringen har haft fokus på af følge pilotforsøgene og evaluere dem ud fra deres egne præmisser herunder at opstille en forandringsteori for de enkelte pilotforsøg.

De fem BFAer har gennemført i alt 6 pilotforsøg.

  • Fire pilotforsøg har iværksat en konsulentbåren indsats, hvor en række arbejdspladser har modtaget støtte med det formål, at arbejdspladsen sel iværksætter yderligere indsatser som styrker fastholdelse.
  • To pilotforsøg har udviklet trænings- eller informationsmaterialer som er skubbet ud til test
    på arbejdspladser med henblik på at styrke fastholdelse
  • To pilotforsøg har tillige formidlet informationsmaterialer via web-konferencer

Evaluringen viser, at piltotforsøgene baseret på en konsulentbåren indsats er lykkedes i forskelligt omfang og haft forskellig virkning hos de deltagende arbejdspladser. Nogle af pilotforsøgene har fungeret i forhold til de direkte modtagere i form af ledelse, AMR og interne arbejdsmiljøprofessionelle men det i mindre grad lykkedes at igangsætte handlinger rettet mod en større grupep af medarbejdere. Andre pilotforsøg har meget bedre lykkedes med, at der blevet skabt konkrete handlinger og forandinger for større grupper af medarbedere.

Pilotforsøgene baseret på at udvikle trænings- eller informationsmaterialer, som er skubbet ud til test
på arbejdspladser er i det ene tilfælde lykkedes i form af, at medarbejdere har afprøvet og haft et positivt udbytte mens det i det andet tilfælge både har været svært at få medarbejdere engageret i en længerevarende afprøvning og udbyttet har også været mere begrænset.

Anbefalingerne på baggrund af pilotforsøgene er blandt andet:

  • Mere tid end 1 år til afprøvning
  • Mere fokus på aftaleindgåelse med virksomhederne kan reducere frafald
  • Hvis man vil sammenligne pilotforsøgs implementering og virkning skal rammen for dem være mere ens.
  • Der skal være kapacitet i BFA systemet, når der iværksættes pilotforsøg

Evalueringen er gennemført i et samarbejde med Epinion og kan læses på Arbejdsmiljørådets hjemmeside www.amr.dk. Evaluering af pilotforsøg gennemført af branchefællesskaberne for Arbejdsmiljø